Wat is NLP


"Als je doet wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd hebt gekregen"

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren:


Neuro verwijst naar de interactie tussen lichaam (zintuigen) en geest en je totale neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind).

Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen die je gebruikt om je denkpatronen (je gedachten en je werkelijkheid) betekenis te geven.

Programmeren verwijst naar het vermogen om je denkpatronen en gedragspatronen te veranderen.

NLP is eerst en vooral een model dat groot verschil kan maken in je communicatie. Communicatie is een verzamelnaam voor alle mogelijkheden om met jezelf, een ander en de wereld in contact te komen. NLP is een veelomvattend vakgebied, bomvol technieken, inzichten en kennis over communicatie, verandering en ontwikkeling. Het is toepasbaar op zowel professioneel als persoonlijk vlak.
NLP is een methode een communicatie- en veranderingsmethodiek die zich bezighoudt met de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan onze communicatie. Het wordt ook wel de kunst en wetenschap van succesvol functioneren genoemd. Het is ontstaan in de zeventiger jaren toen twee wetenschappers Richard Bandler (afgestudeerd in wiskunde en informatiewetenschap) en John Grinder (taalkundige) mensen hebben bestudeerd die succesvol waren in hun vak. Onder andere hebben Milton Erickson (hypnotherapeut), Virginia Satir (gezinstherapeute) en Gregory Bateson (antropoloog) model gestaan. Vanuit deze studie zijn modellen en technieken ontstaan die overdraagbaar zijn. Op deze manier kun je succesvolle structuren snel en doelgericht aanleren.

Dankzij Dr. Richard Bandler en de Society is NLP nog steeds volop in ontwikkeling en beweging. NLP is vooral een praktische benadering en de meest effectieve manier om het te leren is het te doen. Benodigdheden zijn nieuwsgierigheid en bereidheid tot experimenteren. Doen is het motto!

Door NLP leer je op een nieuwe manier kijken naar de wereld om je heen. Ook maak je je communicatie directer en effectiever. Daarom staat de directe toepasbaarheid van NLP en jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. In onze NLP opleidingen ervaar je dat persoonlijke groei en ontwikkeling ontstaan door je open te stellen voor nieuwe dingen en je daarbij bewust te worden hoe jij en anderen communiceren. Je herkent bepaalde vormen van gedrag en de emoties die daarbij horen. Door effectievere communicatie krijg je meer keuzevrijheid in je dagelijks leven. Die omschakeling in denken en handelen kan best pittig zijn. Maar het resultaat is merkbaar: je leven verandert in positieve zin en je ervaart dat lang gekoesterde doelen en wensen ineens bereikbaar zijn.

vlnr John La Valle, Karin van Kas en Richard Bandler